Η σωστή διατροφή και το φαγητό είναι κλειδιά για μια ευτυχισμένη ζωή με διαβήτη

Κανόνες διατροφής για διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ζήσει με διαβήτη για πολλά χρόνια και δεν δίνουν προσοχή στα προφανή σημάδια της νόσου. Η έλλειψη ινσουλίνης στο σώμα ή οι αναποτελεσματικές επιδράσεις της μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που έχει τις δικές της παραλλαγές. Βασικά, τα άτομα με διαβήτη χωρίζονται σε δύο τύπους: εξαρτώμενη από ινσουλίνη (πρώτος τύπος διαβήτη) και ανεξάρτητη ινσουλίνη (δεύτερος τύπος). Αυτή η ασθένεια είναι ανίατη και εάν ένας ασθενής διαγνωστεί με αυτήν την ασθένεια, θα είναι μαζί του για όλη τη ζωή.

Συχνά τα άτομα με αυτήν την ασθένεια ενδιαφέρονται για το θέμα της διατροφής και των προϊόντων διατροφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα για την ομαλοποίηση και την εξισορρόπηση του μεταβολισμού στο σώμα. Η προτίμηση για προϊόντα πρέπει να αποδοθεί σε λαχανικά, φρούτα, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σήμερα, οι γιατροί πιστεύουν ότι η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη κατά του διαβήτη. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη, είναι σημαντικό να βρείτε τη σωστή θεραπεία (περιορίστε τη χρήση πρόσθετων φαρμάκων) και ακολουθήστε τη σωστή διατροφή. Το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι να κάνετε αυτοθεραπεία κατά τη διάγνωση μιας τέτοιας ασθένειας, αλλά να απευθυνθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο που θα είναι σε θέση να σας πει όλα για τον διαβήτη, να συνταγογραφήσει την απαραίτητη θεραπεία και επίσης να σας πει πώς να συμπεριφέρεστε σωστά και, στην πραγματικότητα, με διαβήτηΖΩΗ. Πολλοί δεν σκέφτονται καν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ασθένεια και πόσοι άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από καθυστερημένη διάγνωση ή από επιπλοκές που προκαλούνται από διαβήτη. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τους βασικούς διατροφικούς κανόνες για κάθε τύπο διαβήτη, και επίσης θα εξετάσουμε μια λίστα με τρόφιμα που είναι καλύτερα να αρνηθούν και, αντίθετα, προτιμώνται.

Διατροφή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Διατροφή για διαβήτη τύπου 1

Ο πρώτος τύπος διαβήτη είναι πιο επικίνδυνος και σοβαρός. Κατά τη διάγνωση αυτού του τύπου, ένα άτομο λαμβάνει ενέσεις ινσουλίνης που πρέπει να πραγματοποιούνται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πολλοί δεν τηρούν μια δίαιτα για διαβήτη, και λόγω αυτού, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, να προκαλέσει επιπλοκές και να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

Η κύρια θεραπεία για ασθενείς με τον πρώτο τύπο διαβήτη είναι η επιλογή της σωστής ινσουλίνης και των απαιτούμενων δόσεων. Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να επιλέξει σωστά το φαρμακευτικό παρασκεύασμα και τη δοσολογία του και επίσης βοηθά στη διαμόρφωση της απαιτούμενης διατροφής, καθώς μπορεί επίσης να εξατομικευτεί. Η σωστή θεραπεία είναι απαραίτητη για έναν διαβητικό. Εάν η θεραπεία δεν ξεκινήσει εγκαίρως, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Φυσικά, η ίδια η ινσουλίνη ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά με τη σωστή διατροφή, ο αριθμός των ενέσεων ανά ημέρα μπορεί να μειωθεί. Και μην ξεχνάτε ότι μόνο ο θεράπων ιατρός σας θα πρέπει να συνταγογραφήσει θεραπεία και δίαιτα, καθώς ο πρώτος τύπος διαβήτη είναι αρκετά επικίνδυνος και είναι καλύτερα να μην "παίζετε" μαζί του.

Υπάρχει ένα ειδικό σύστημα για τον υπολογισμό της απαιτούμενης δόσης ινσουλίνης και για τον υπολογισμό της τροφής που καταναλώνεται. Αυτό το σύστημα ονομάζεται "μονάδα ψωμιού". Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, μία μονάδα ψωμιού αντιστοιχεί σε 10-15 γραμμάρια υδατανθράκων. Με απλά λόγια, μια μονάδα ψωμιού είναι, για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι ή μια φέτα ψωμιού. Κατά κανόνα, οι γιατροί εκδίδουν έναν πίνακα στον οποίο ο ασθενής μπορεί να σημειώσει και να ελέγξει το επίπεδο πλήρωσης των μονάδων ψωμιού.

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι γιατροί συνιστούν τη διατήρηση ενός διαβητικού ημερολογίου στο οποίο πρέπει να καταγράφονται όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται ανά ημέρα και οι ποσότητες τους. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να ελέγξει την ασθένειά σας και να εντοπίσει ορισμένες αποχρώσεις. Με τον πρώτο τύπο διαβήτη, το κύριο πράγμα είναι να τηρείτε συγκεκριμένους κανόνες που σε καμία περίπτωση δεν σας διαφοροποιούν από ένα υγιές άτομο. Το κύριο πράγμα είναι ότι ένα premium γεύμα δεν υπερβαίνει τις 7 μονάδες ψωμιού. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε τη δόση ινσουλίνης και τις μονάδες ψωμιού πριν από κάθε γεύμα. Και το κύριο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι τα γλυκά ποτά (λεμονάδα, ενεργειακά ποτά, γλυκό τσάι, ανθρακούχα και μόνο γλυκοί χυμοί), καθώς περιέχουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευημερία του ασθενούς και να αυξήσει δραστικά τα επίπεδα σακχάρου. .

Διατροφή διαβήτη τύπου 2

Διατροφή για διαβήτη τύπου 2

Τις περισσότερες φορές, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 λόγω παχυσαρκίας ή υπερβολικής κατανάλωσης. Σε αυτήν την ασθένεια, το κύριο καθήκον είναι η ομαλοποίηση του μεταβολισμού και των υδατανθράκων. Μην ξεχνάτε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης συμβαίνει όχι μόνο από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρου, αλλά και ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της νόσου. Το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα απλώς χάνουν την ευαισθησία τους σε αυτήν. Κατά κανόνα, οι γιατροί προτείνουν τη σωστή θεραπεία (με χάπια), τη διατροφή και έναν ενεργό τρόπο ζωής (η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι αυτό που χρειάζεστε).

Η απαραίτητη διατροφή για ασθενείς με τον δεύτερο τύπο διαβήτη, και αυτοί οι ασθενείς είναι συνήθως υπέρβαροι και υπέρβαροι, μπορεί να επιλεγεί και να συνταγογραφηθεί σωστά από έναν ενδοκρινολόγο, καθώς αυτή η ασθένεια είναι ενδοκρινικής φύσης. Όταν συνταγογραφεί δίαιτα, ο γιατρός πρέπει να πάρει συνέντευξη από τον ασθενή και να διευκρινίσει το φύλο του, το σωματικό του βάρος, την ηλικιακή του κατηγορία, καθώς και την παρουσία της σωματικής δραστηριότητας.

Ο δεύτερος τύπος δίαιτας βασίζεται στην απώλεια βάρους και στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού. Συχνά, ο γιατρός μπορεί να υπολογίσει τη σωστή ποσότητα θερμίδων ανά ημέρα. Κατά κανόνα, ο αριθμός των θερμίδων υπολογίζεται από τις αναλογίες ανά 1 κιλό σώματος - 20 θερμίδες για γυναίκες και για τους άνδρες - 25. Εάν θέλετε, μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο αριθμό θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν ένα άτομο έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η διατροφή πρέπει να ακολουθείται συνεχώς. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να συνδυάσετε μια διατροφή έτσι ώστε να είναι νόστιμη, υγιεινή και ποικίλη. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα γεύματα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να εξαλειφθούν πλήρως.

Όταν σχεδιάζετε μια δίαιτα κατά του διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες και νερό. Τέτοια προϊόντα βοηθούν στην ικανοποίηση της όρεξης και ταυτόχρονα δεν εναποτίθενται στο σώμα με επιπλέον κιλά. Το κύριο πράγμα είναι να χάσετε βάρος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αρκετά προσεκτικά, ώστε να μην αυξηθούν ακόμη περισσότερα κιλά αργότερα.

Θερμίδες και το επιτρεπόμενο ποσό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί συχνά να χάσουν τη διατροφή τους λόγω του ισχυρού και ισχυρού περιορισμού της νηστείας και των τροφίμων. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κύριο πράγμα σε μια δίαιτα δεν είναι να μετράτε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται, αλλά απλώς να τρώτε τα σωστά τρόφιμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετράτε τις θερμίδες και να προσπαθείτε να τις περιορίσετε, καθώς, αντίθετα, μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια και να επιδεινώσει την ευημερία του ασθενούς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διατροφή επηρεάζει κυρίως την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και την εμφάνιση συννοσηρότητας.

Υπάρχει μια λεγόμενη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που φυσικά σας αναγκάζει να εγκαταλείψετε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνηθίζατε να αγαπάτε και να τρώτε συνεχώς. Ταυτόχρονα, μπορείτε να επιλέξετε τα σωστά τρόφιμα, και η διατροφή θα είναι πολύ νόστιμη και ικανοποιητική. Με την απλή διατροφή της σωστής διατροφής, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και η τροφή μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη αλλά και υγιεινή. Παρεμπιπτόντως, το 2012, επιστήμονες από το Ντουμπάι διεξήγαγαν μια μελέτη σχετικά με την επίδραση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στην κατάσταση και την ευημερία των ασθενών, καθώς διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που ακολουθούν αυτήν τη δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να σπάσουν και να έχουν τέλειο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η θεραπεία ήταν λιγότερο επώδυνη και πρακτικά χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στην ποσότητα τροφής.

Φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν με διαβήτη

Ποια φρούτα και λαχανικά με διαβήτη επιτρέπονται

Στην περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα φρούτα, επειδή αυτά τα φρούτα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και επίσης συγκεντρώνουν πολλές χρήσιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Σε σύγκριση με άλλα προϊόντα, η συγκέντρωσή τους είναι πολλές φορές υψηλότερη. Πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχουν κυρίως φρουκτόζη και σακχαρόζη, αλλά η γλυκόζη είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αν συγκρίνουμε πλήρως όλα τα πιθανά φρούτα, μόνο μερικά από αυτά μπορούν να διακριθούν, καθώς μόνο ορισμένα φρούτα αντιπροσωπεύουν αξία για το σώμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν συνιστώνται όλα τα φρούτα για κατανάλωση, ορισμένα φρούτα, αντίθετα, αντενδείκνυνται για διαβητικούς.

Τα φρούτα που συνιστώνται για διαβητικούς περιλαμβάνουν: γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, ρόδια, ποικιλία αποξηραμένων φρούτων (συνιστάται η χρήση αποξηραμένων βερίκοκων, δαμάσκηνων, αποξηραμένων μήλων), ανάμεσα στα μούρα που πρέπει να προσέξετε - κεράσια, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα. Αλλά, για παράδειγμα, τα καρπούζια και τα πεπόνια πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν περισσότερα συστατικά υδατανθράκων. Όπως έχετε ήδη καταλάβει, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε ξινές ποικιλίες φρούτων και μούρων. Αυτά είναι πιο χρήσιμα και δεν αυξάνουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιτρεπόμενα προϊόντα

Πολλοί διαβητικοί ρωτούν ακριβώς ποια τροφή επιτρέπεται να τρώνε, καθώς η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για αυτούς. Θα σας παρέχουμε μια λίστα με τα τρόφιμα που συνιστώνται να χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή είναι μια απλή λίστα. Μια πιο ακριβής δίαιτα στον σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να καθορίζεται μόνο από τον θεράποντα ιατρό σας, καθώς θα γνωρίζει όλες τις παθολογίες σας και το ιστορικό της νόσου. Ποια τρόφιμα μπορείτε λοιπόν να φάτε:

επιτρεπόμενα τρόφιμα για διαβήτη
 • Σούπα λαχανικών ή μανιταριών, okroshka, ζωμοί από ψάρια με χαμηλά λιπαρά.
 • άπαχο κρέας: κοτόπουλο, κουνέλι, μοσχάρι, βόειο κρέας;
 • είναι προτιμότερο να παίρνετε ψωμί από τον δεύτερο τύπο αλευριού, είτε σίκαλης είτε σίτου, ψωμί με πίτουρο
 • ψάρια με χαμηλά λιπαρά, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο. Μαγειρεμένα ή ψημένα, τηγανητά ψάρια πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφήΤα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να είναι στο δικό τους χυμό. Απαγορεύονται άλλοι τύποι κονσερβοποιημένων τροφίμων.
 • δημητριακά θα πρέπει να προτιμάτε σιτάρι, κριθάρι, φαγόπυρο, βρώμη και μαργαριτάρι κριθάρι.
 • Τα αυγά μπορούν επίσης να καταναλωθούν, αλλά όχι περισσότερο από 2 αυγά την εβδομάδα και μόνο η πρωτεΐνη είναι καλύτερη, αλλά είναι καλύτερα να περιορίσετε την ποσότητα των κρόκων.
 • γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: τυρί cottage, γάλα, γιαούρτι και σκληρά τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
 • από φρούτα και μούρα, προτιμάτε τις μη γλυκές ποικιλίες (μήλα, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ).
 • Μπορούν να καταναλωθούν κομπόστες, ζελέ, ακόμη και γλυκά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να βασίζονται σε σορβιτόλη ή σακχαρίνη.
 • Αγγούρι, σκουός, ντομάτα, σκουός, μαρούλι, λάχανο και μελιτζάνα είναι τα λαχανικά που πρέπει να προτιμάτε. Είναι πολύ καλό να χρησιμοποιείτε αυτό το λαχανικό ωμό (για παράδειγμα σε σαλάτα).
 • Οι πατάτες μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο και είναι πολύ σημαντικό να τις μουλιάσετε σε νερό πριν από το μαγείρεμα καθώς απελευθερώνουν άμυλο όταν είναι εμποτισμένο, το οποίο είναι επιβλαβές στον διαβήτη και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου.
 • Τσάι από βότανα, χυμός μούρων, Uzvar.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κατάλογος των επιτρεπόμενων τροφίμων είναι αρκετά μεγάλος και το κύριο πράγμα είναι απλώς να προσαρμοστείτε στη σωστή διατροφή και να καταναλώσετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Μια διαβητική διατροφή μπορεί να είναι νόστιμη. Το κύριο πράγμα είναι να καταλάβετε ότι η υγεία και η ευημερία σας εξαρτώνται από αυτήν.

Απαγορευμένα προϊόντα

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που αντενδείκνυται και απαγορεύονται για διαβητικούς, καθώς μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα. Σε τελική ανάλυση, η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα της ζάχαρης. Τι είδους τρόφιμα αντενδείκνυται και ποια προϊόντα είναι καλύτερα να απορρίπτονται:

απαγορευμένα τρόφιμα για διαβήτη
 • ζωμός λιπαρού κρέατος;
 • καλαμπόκι;
 • ψωμί ολικής αλέσεως;
 • Λίπος κρέας, είναι καλύτερα να αποφεύγετε το χοιρινό, αρνί, πάπια και χήνα. Είναι επίσης απαραίτητο να αποκλείσετε το καπνιστό κρέας, το λουκάνικο και το λαρδί από τη διατροφή σας.
 • Προϊόντα αλευριού - κέικ, ψωμάκια και διάφορα είδη μπισκότων. Απαγορεύεται αυστηρά τα βούτυρα και τα σφολιάτα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά.
 • αξίζει να κάνετε χωρίς καφέ και ποτά καφέ.
 • λιπαρά ψάρια, παστά ή καπνιστά ψάρια, κονσερβοποιημένα τρόφιμα (εάν μαγειρεύονται σε λάδι ή ντομάτα).
 • τα τηγανητά, τα πικάντικα και τα λιπαρά τρόφιμα αντενδείκνυται πλήρως, καθώς μπορούν να αυξήσουν μόνο τη ζάχαρη και να προκαλέσουν την ανάπτυξη μιας άλλης ασθένειας.
 • αλατισμένο τυρί, μάζες στάρπης και μόνο γλυκό και λιπαρό τυρί cottage, βούτυρο και κρέμα;
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 • όσπρια (μπιζέλια, φασόλια), ποικιλίες αλατισμένων και τουρσί λαχανικών.
 • απαγορεύεται από φρούτα: κάθε είδους σταφύλια, μπανάνες, ημερομηνίες, φράουλες, σύκα.
 • μαρμελάδα, ζάχαρη, σοκολάτα και διάφορα προϊόντα καραμέλας.
 • ενέργεια και ανθρακούχα ποτά.
 • χυμοί που περιέχουν πολλή γλυκόζη (σταφύλι, πολλαπλά φρούτα), καθώς και λεμονάδα με βάση τη ζάχαρη.
 • φτιαγμένο από δημητριακά, θα πρέπει να ξεχάσετε το λευκό ρύζι, το σιμιγδάλι, καθώς και όλα τα είδη ζυμαρικών.

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με διαβήτη. Η δίαιτα για διαβήτη είναι απλώς απαραίτητη και ο περιορισμός ορισμένων τροφών μπορεί να κάνει τη ζωή του ασθενούς πολύ πιο εύκολη. Λάβετε λοιπόν υπόψη ότι η παρακολούθηση μιας συγκεκριμένης δίαιτας θα κάνει τη θεραπεία πολύ πιο εύκολη.

Συμπέρασμα

την ανάγκη να ακολουθήσετε μια δίαιτα για διαβήτη

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι κατά τη διάγνωση του διαβήτη, η σωστή θεραπεία και η διατροφή είναι τα κύρια πράγματα. Για κάποιο λόγο, πολλοί ξεχνούν τη διατροφή, υποθέτοντας ότι τα χάπια ή η ινσουλίνη που συνταγογραφείται από τον γιατρό θα ομαλοποιήσουν τη ζάχαρη, και αυτό δεν είναι εντελώς λάθος, καθώς οι συχνές σταγόνες ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη άλλων πιο σοβαρών ασθενειών. Συχνά, αυτή η ασθένεια επηρεάζει αρνητικά την όραση, την καρδιά και τις αρθρώσεις. Πολλοί ζουν ευτυχισμένοι με διαβήτη, αλλά με κάποιους τρόπους πρέπει να περιοριστείτε.

Η σωστή θεραπεία, η διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής είναι τα κλειδιά για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή για έναν διαβητικό. Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη που διαγιγνώσκεται, απαιτείται πάντα θεραπεία και επομένως η δίαιτα πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Ναι, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις ανίατες ασθένειες (αν και οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να βρουν μια θεραπεία για μια πλήρη θεραπεία) που μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες. Ωστόσο, εάν μάθετε να ζείτε σωστά, θα ζήσετε μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Θυμηθείτε, η ποιοτική θεραπεία και η διατροφή για τον διαβήτη είναι τα πιο σημαντικά πράγματα.