Κατά προσέγγιση μενού για παγκρεατίτιδα

Διαιτητικοί κανόνες για την παγκρεατίτιδα

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο που είναι υπεύθυνο για πολλές διαδικασίες. Αυτό το όργανο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενζύμων που είναι απαραίτητα για την κανονική πέψη των τροφίμων. Επιπλέον, το πάγκρεας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης. Εάν δεν αρχίσει να λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα, μπορεί να εμφανιστεί διαβήτης.

Η ασθένεια του παγκρέατος είναι γνωστή στην ιατρική ως παγκρεατίτιδα. Με μια τέτοια ασθένεια, ο σίδηρος γίνεται φλεγμονή και το άτομο πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση και την επούλωση του οργάνου. Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή και απαιτείται μια δίαιτα για παγκρεατίτιδα, ένα μενού για κάθε μέρα.

Θρεπτικές ιδιότητες για παγκρεατίτιδα και φλεγμονή

Η φλεγμονή του παγκρέατος συνδέεται συχνότερα με ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα. Είναι η κύρια αιτία της δυσλειτουργίας των οργάνων. Εάν υπάρχει λόγος για τη φλεγμονή του αδένα, τότε είναι απαραίτητο να ομαλοποιηθεί η κανονική παραγωγή ενζύμων, διαφορετικά μπορεί να ξεκινήσει ο μηχανισμός «αυτο-πέψης», ο οποίος μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Ποια πρέπει να είναι η δίαιτα για παγκρεατίτιδα

Η διατροφή για παγκρεατίτιδα, ένα κατά προσέγγιση μενού για μια εβδομάδα εξαρτάται άμεσα από τη φόρμα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για οποιαδήποτε μορφή παγκρεατικής νόσου, πρέπει να είστε σε δίαιτα λιμοκτονίας για 3 έως 5 ημέρες. Χάρη σε μια τέτοια δίαιτα, θα είναι δυνατή η απόρριψη αυτού του οργάνου και η προσπάθεια ανακούφισης της φλεγμονώδους διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διατροφής, μπορείτε να πίνετε μικρές ποσότητες μεταλλικού νερού χωρίς αέρια. Δεν μπορείτε να πίνετε περισσότερα από 4-5 ποτήρια την ημέρα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το νερό μπορεί να αντικατασταθεί με φυσικούς χυμούς, αλλά μόνο με τη συγκατάθεση ενός γιατρού.

Εάν η φλεγμονή του παγκρέατος είναι οξεία, πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία και στη συνέχεια να ζήσετε και να φάτε ως συνήθως. Ακόμα κι έτσι, πρέπει να καθίσετε σε μια δίαιτα λιμοκτονίας για μια εβδομάδα και σε μια δίαιτα που αποκλείει τη χρήση λιπαρών, τηγανητών, πικάντικων και αλμυρών τροφών για όσο καιρό. Για να γίνει ταχύτερη ανάρρωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κατά προσέγγιση μενού από τη διατροφή που φαίνεται στον Πίνακα 5.

Δείγμα μενού για παγκρεατίτιδα

Η δίαιτα για οξεία παγκρεατίτιδα πρέπει να αποτελείται από:

 1. Πρωινό. Πρέπει να είναι απολύτως φτιαγμένο από πλιγούρι βρώμης, μπισκότα μπισκότων και ομελέτα λευκού αυγού.
 2. Το μενού για μεσημεριανό γεύμα μπορεί να αποτελείται από τυρί cottage, το οποίο περιέχει μια μικρή ποσότητα λιπαρών και ποτών γάλακτος.
 3. Το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να αποτελείται από στιφάδο λαχανικών, βραστό ψάρι ή κρέας, πουρέ φρούτων ή φρέσκο ​​χυμό. Εάν πίνετε χυμό, είναι καλύτερο να το κάνετε λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα να διατηρούνται σε αυτό. Ο χυμός μπορεί να παρασκευαστεί από μήλα, μπανάνες. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάχνετε χυμούς πορτοκαλιού καθώς αυτοί θεωρούνται βαρύι στο στομάχι.
 4. Το δείπνο μπορεί να αποτελείται από κεφτεδάκια ψαριού, πουρέ λαχανικών και κομπόστα αποξηραμένων φρούτων (μήλα, αχλάδια, βερίκοκα). Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε βραστές πατάτες με κοτόπουλο.

Με τη χρόνια παγκρεατίτιδα, το πάγκρεας αρχίζει σταδιακά να εκφυλίζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, η διατροφή μπορεί να μην είναι τόσο αυστηρή, αλλά πρέπει να τηρείται. Η διατροφή συνίσταται στο γεγονός ότι ένα άτομο πρέπει να αφαιρέσει από τη διατροφή όλα όσα προκαλούν την παραγωγή μεγάλου αριθμού ενζύμων.

Δείγμα μενού για μια εβδομάδα με παγκρεατική νόσο

Για να λειτουργήσει κανονικά το πάγκρεας, οι γιατροί συνήθως συνιστούν δίαιτα για τουλάχιστον 1 μήνα. Η δίαιτα για χρόνια παγκρεατίτιδα σε ενήλικες είναι να εξαλείψει εντελώς όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα από τη διατροφή και να τα αντικαταστήσει με χρήσιμα. Μια τέτοια διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να ξεχάσει την παγκρεατίτιδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μενού που μπορούν να μαγειρευτούν όλη την εβδομάδα:

Διαιτητικοί κανόνες για την παγκρεατίτιδα
 1. Πρωινό. Μπορεί να παρασκευαστεί από χυλό βραστό σε νερό. Εάν θέλετε, προσθέστε λίγο γάλα στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος. Congee στο νερό. Πουρές καρότου με βραστά ψάρια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πουρέ πατάτας με βραστά ψάρια.
 2. Το δεύτερο πρωινόμπορεί να αποτελείται από σουφλέ μήλου, ζελέ, πυρωμένο τυρί cottage και πουτίγκα καρότου.
 3. Το μεσημεριανό γεύμαμπορεί να αποτελείται από κεφτεδάκια, ομελέτα στον ατμό με ασπράδι αυγού, ψωμί στον ατμό, πουρέ πατάτας και βρασμένο κοτόπουλο
 4. Κατά το μεσημέριτο μενού μπορεί να αποτελείται από ομελέτες στον ατμό και σούπα πουρέ λαχανικών.
 5. Για δείπνομπορείτε να μαγειρέψετε βραστές πατάτες με ψάρι ή κοτόπουλο, ομελέτα ατμού και σουφλέ από τυρί cottage στον ατμό

Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα για παγκρεατίτιδα είναι πολύ αυστηρή, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάτε να μην πίνετε πολύ δυνατό τσάι, κομπόστα και μεταλλικό νερό χωρίς αέρια. Εάν το πάγκρεας είναι φλεγμονή, πρέπει να τρώτε ψωμί (200 γραμμάρια) και ζάχαρη (30 γραμμάρια) καθημερινά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία ορισμένων πιάτων.

Είναι πολύ σημαντικό το δείγμα μενού να είναι μικρό αλλά συχνό. Επιπλέον, τα τρόφιμα που τρώτε πρέπει να είναι ζεστά και φρέσκα. Είναι πολύ σημαντικό ένα άτομο να τρώει ζεστά γεύματα κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα.

Συστάσεις διατροφής και διατροφής για παγκρεατικά νοσήματα και φλεγμονή

Εάν θέλετε, μπορείτε να κάνετε το μενού για παγκρεατική παγκρεατίτιδα ποικίλο και νόστιμο για μια εβδομάδα, ακόμη και από μια μικρή ποσότητα προϊόντων. Τα άτομα που έχουν παγκρεατικά προβλήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τρόφιμα στο μενού τους:

 1. Χτες ψωμί σιταριού, μπισκότα. Δεν μπορείτε να φάτε φρέσκο ​​ψωμί, καθώς θεωρείται ψήσιμο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας σε περίπτωση παροξύνσεων. Δεν μπορείτε να τρώτε περισσότερα από 200-250 γραμμάρια τέτοιου ψωμιού την ημέρα.
 2. Στον ατμό, βραστό, ψημένο κρέας. Είναι πολύ σημαντικό το κρέας να είναι διαιτητικό, όπως: Β. Κοτόπουλο ή κουνέλι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άπαχο βόειο κρέας.
 3. Άπαχο ψάρι. Πρέπει επίσης να βράσει ή να βράσει στον ατμό.
 4. Διατροφικά χαρακτηριστικά στην παγκρεατίτιδα
 5. Με την παγκρεατίτιδα, είναι σημαντικό να τρώτε τυρί cottage. Είναι επιθυμητό να έχει ζύμη.
 6. Κουάκερ με υψηλότερο ιξώδες, π. χ. Β. Πλιγούρι βρώμης, σιμιγδάλι, φαγόπυρο, ρύζι, όλα βοηθούν στη φλεγμονή.
 7. Μην ξεχνάτε τα λαχανικά και τα φρούτα. Φυσικά δεν μπορείτε να τα φάτε ωμά, αλλά μπορείτε να τα βράσετε, να τα ψήσετε ή να τα ψήσετε. Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε πουρέ κουνουπιδιού.
 8. Για τα πρώτα μαθήματα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε δευτερεύον απόθεμα. Το κρέας από το οποίο παρασκευάζεται ο ζωμός τρώγεται καλύτερα ψιλοκομμένο έτσι ώστε να αφομοιώνεται ταχύτερα και καλύτερα.
 9. Μπορείτε να φτιάξετε μια κατσαρόλα που αποτελείται από τυρί cottage και ζυμαρικά. Θα πρέπει να είναι υποτονικό, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αυτό το όργανο είναι φλεγμονή.
 10. Είναι απαραίτητο να τρώτε ομελέτες πρωτεΐνης καθώς περιέχουν πολλές βασικές ουσίες και μέταλλα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του σώματος. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ταχύτερη αντιμετώπιση της νόσου κατά τη διάρκεια της φλεγμονής.

Προσθέστε λάδι ενώ μαγειρεύετε αφού τελειώσει το πιάτο. Το γεγονός είναι ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται λίπη, οπότε είναι αδύνατο να αποκλειστούν εντελώς. Η ποσότητα λαδιού που μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα την ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 γραμμάρια. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, διαπιστώσετε ότι η θεραπεία και η σίτιση ενός άρρωστου ήπατος και του παγκρέατος δεν βοηθά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα διορθώσει τη θεραπεία και θα σας πει τι πρέπει να αφαιρέσετε από το μενού.